berita

Nasihat Rakan Jangan Tengok Video Lucah Punca Pelajar Tingkatan 1 Dibuli

December 14th, 2021 | by Zulaikha
Kini Trending

Sebelum ini, tular sebuah video memaparkan seorang pelajar lelaki tingkatan satu yang dibuli oleh rakan-rakannya di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Sultan Azlan Shah (SAS) Kuala Kangsar. Susulan daripada insiden itu, pihak polis telah menahan 10 pelajar yang terlibat bagi merakam percakapan mereka sebelum dibebaskan dengan jaminan polis.

Artikel Berkaitan: Rakaman Remaja Lelaki Dibuli Di Asrama Bikin Netizen Geram, Harap Semua Kena Hukuman Setimpal

Artikel Berkaitan: Netizen Serang Akaun Youtube Pelajar Buli, Geram Tengok Pernah Upload Video Hafazan

Artikel Berkaitan: Enam Pelajar Terlibat Kes Buli Ditahan, Menteri Kanan Pendidikan Kata Tak Melibatkan Institusi Seliaan KPM

Artikel Berkaitan: Enam Pelajar Terlibat Kes Buli Digantung Sekolah, Nama Sekolah Henry Gurney ‘Trending’ Di Twitter

Tegur supaya tidak tengok video lucah

Terbaru, menerusi laporan Utusan Malaysia, motif kejadian buli tersebut berlaku adalah disebabkan tindakan mangsa yang dikatakan menegur rakannya supaya tidak menonton video lucah. Ujar Ketua Polis Perak, Datuk Mior Faridalathrash Wahid  perkara tersebut hanya diketahui selepas mangsa tampil membuat pendedahan ketika ditemul bual oleh polis.

Berdasarkan temu bual itu, mangsa memberitahu dia telah menasihati seorang daripada suspek supaya tidak menonton video lucah dan jika enggan akan melaporkan kepada guru atau warden.

Ini antara punca mengapa enam pelajar itu marah dan bertindak memukul serta membuli mangsa. Seorang pelajar tingkatan tiga telah mengarahkan enam pelajar terbabit untuk menumbuk mangsa.

Mangsa terima rawatan

Sekadar gambar hiasan

Kini, mangsa dirawat di sebuah hospital di Selangor dan keadannya dilaporkan stabil tanpa mengalami kecederaan yang serius.

Kita telah merampas 11 buah telefon bimbit untuk dihantar ke bahagian forensik bagi melihat kandungan dalam peranti berkenaan.

Setakat ini, dua laporan polis diterima berkaitan kes tersebut iaitu daripada pengetua sekolah dan bapa mangsa. Kertas siasatan kes itu akan dihantar ke Timbalan Pendakwa Raya untuk proses pendakwaan sebaik sahaja siasatan selesai dijalankan.

Artikel asal daripada Utusan Malaysia. Ikuti berita terkini dalam dan luar negara di portal Utusan Malaysia

SKIP THIS AD ×