berita

Pengeluar Topi Keledar Basikal Pintar, Lumos Lepasi Pemilihan Endeavor Malaysia

July 7th, 2021 | by Wan
Teknologi

Foto: FB Lumos Helmet

Syarikat pengeluar topi keledar basikal berimpak tinggi, Lumos telah berjaya melepasi Panel Pemilihan Tempatan Endeavour Malaysia anjuran bersama Endeavor Filipina dalam satu acara baru-baru ini. Dalam acara itu, 5 panel bertindak menemuduga dan memilih peserta yang akan mara ke Pemilihan Peringkat Antarabangsa.

Artikel Berkaitan: HealthMetrics, Lapasar Bakal Terima Sokongan & Bantuan Endeavor Malaysia

Topi keledar teknologi tinggi

Foto: FB Lumos Helmet

Lumos ialah topi keledar basikal yang berteknologi tinggi yang mampu meningkatkan penglihatan orang ramai terhadap penunggang basikal ketika mereka sedang berbasikal di atas jalan raya. Apa yang menarik mengenai Lumos, topi keledar yang telah dijual sebanyak 150,000 unit ini dipasang lampu LED yang secara automatik menyala apabila penunggang brek atau mahu membelok ke kiri atau kanan. Ini membolehkan pengguna jalan raya lain sedar akan keberadaan penunggang basikal yang berada berdekatan mereka dan merancang pemanduan dengan bijak.

Semasa sesi pemilihan tersebut, pengasas bersama yang juga merupakan CEO Lumos, Eu-wen Ding berjaya memenangi hati juri menerusi pembentangan tentang produknya yang turut membawa bersama-sama ‘semangat’ seluruh tenaga kerja di sebalik penghasilan topi keledar berteknologi tinggi ini. Sebagai usahawan Endeavor tempatan, Eu-wen akan mendapat sokongan penuh daripada Endeavor dari segi nasihat strategi, modal, tenaga kerja, dan pasaran untuk mengembangkan perniagaannya.

Mentor hebat Endeavor

Antara panel dan mentor Endeavor yang terlibat pada sesi kali ini ialah Rafiq Razali (Group Executive Director Media Prima Bhd), Ahmad Zaky (Founder dan CEO Bukalapak), Lam Nguyen Phuong (Co-founder dan Senior Managing Partner of the Private Markets division of Capital Group), Riza Mantaring (President dan CEO Sun Life Financial) dan Richard Eldridge (CEO Lenddo) sebagai panel

Menurut Rafiq Razali, usahawan yang terlibat pada sesi pemilihan kali ini cukup bagus. Namun, berbekalkan bantuan dan sokongan daripada Endeavor, beliau yakin semuanya akan menjadi lebih agresif dalam meningkatkan perniagaan yang diusahakan.

SKIP THIS AD ×