berita

Tak Tahu Guna Tandas, Nak Duduk Dengan Ahli Keluarga- Pramugari Cerita Pengalaman Bawa Jemaah Haji

August 4th, 2017 | by Ash Nordin | 11 comments
37.3K
reads
3.8K
shares
Gaya Hidup

Pekerjaan sebagai pramugara/pramugari memang memerlukan kesabaran tinggi. Nak kena layan karenah penumpang yang pelbagai ragam, kena pastikan penumpang dalam keadaan selamat dan macam-macam lagi. Kali ni, kami ingin berkongsi pengalaman dari pramugari yang pernah membawa jemaah pergi ke haji.

Kami pasti krew penerbangan memerlukan skill bagaimana untuk berhadapan dengan jemaah haji kerana sesetengah daripada mereka sudah berumur. Jom baca apa perlu dan apa yang tak patut dilakukan ketika penerbangan untuk membuat haji.

Bawa selimut serta keperluan sendiri..

‘Jangan risau tak dapat duduk sekali dengan keluarga..’

Kalau rasa tak sedap badan, sakit.. Sila bagitahu krew

Tolong tunjuk ajar atuk nenek untuk gunakan tandas

‘Jangan tanya ye kita dekat negara mana sekarang?’

Silalah bersopan santun dan respek krew

Akan utamakan jemaah yang sakit teruk, duduk di kerusi roda untuk duduk di cabin hadapan

Sumber: Twitter

The following two tabs change content below.

11 Comments

  1. aku says:

    thanks 4 sharing… info ni bkn utk jemaah haji je yg 1st time naik flight pun kena take note juga…

    p/s hahaha kat negara mn? igt mcm naik kete ke..

    • bob says:

      depends ngan pesawat dan kapten…pesawat baru ada skrin kedudukan pesawat dan ada kapten rajin bagi report…kalau saja saja nak tanya x tahu laa pulak…ehe

  2. dsvsdfrht says:

    sbb tu nak duduk dgn keluarga, nk memudahkan kalau ahli keluarga sendiri nak tolong apa2, nk tolong ahli keluarga lain yang kurang mampu. kalau nenek duduk kt hujung belakang, anak duduk depan, mcm mana dorg nk tau kalau nenek ada masalah. kau sndri mengaku yang kau takde masa nak tolong kan.

    • Ahmad says:

      Betul tu. Mumgkin ada orang mudah kena panic attack. Nampak sangat cabin crew ni tak sensitif dan masih kurang pendedahan.

  3. anonymous says:

    Waste of time je baca, if the posting is meant fo elderly mmg tak baca laa tweet, this minah (cabin crew) ni cara nasihat macam bagus..awak tu kerja, kalau rasa tak blh bersabar lebih sikit untuk orang2 yg mostly first time naik kapal terbang, sila berhenti. Ramai lagi yang cari kerja. Lain kali mintak untuk served first class saja.

    • Ali says:

      Bukan meant for elderly, to meant for RELATIVES who have elderly family members travelling to Mecca to perform Hajj. And mnde tu memang selalu jadi, so dia cume spread the awareness awal2.

      Ps: baca dengan hati terbuka

  4. bob says:

    menyentuh mengenai kat mana pesawat sekarang…ianya bergantung kepada jenis pesawat tersebut jika kapal terbang tersebut jenis baru…ada skrin di dalam pesawar menunjukkan kedudukan pesawat …pakcik saya yg balik hj tak lama dulu pernah cerita pesawat yg mereka naik ada kemudahan tersebut…kalau takde…diam2 jer laa kot…

  5. atoknenek says:

    info dia ada yang membantu.. dan ada yang aku menyampah pulak baca.

    1)sedar pun makanan korang tak sedap. kau dah tahu kau punya makanan tu tak sedap. suggest kan lah dekat pihak atasan. supaya sedap. tak reti nak upgrade kan ke. bayar mahal2 sekali nak kena bawak roti jugak untuk makan dalam tu.

    2) atuk atau nenek tu tak dapat nak duduk dengan keluarganya. so, dia duduk dengan orang lain. kadang2 dia segan nak tanya orang lain. kau cakap dah lama kerja. dah faham. so mesti tahu semua tu kan. kalau nampak ada orang tua nak masuk toilet tu kau cepat2 lah cakap dulu mcm mana nak guna .

    3) yang pasal insulin tu sangatlah membantu untuk kami semua. terima kasih.

  6. Anonymous says:

    nie mesti pramugari bani melayu sembang kencang …puki ko la ..tu memang keja ko ..

  7. Moda says:

    Sethn sekali je pun group gi haji ni kan? Memang la diorang ramai tak tahu. Benda2 ni kena ada org ingatkn awal2 sebelum naik flight. Flight attendant yg ikut flight haji kira bertuah apa dpt urus tetamu2 Allah.

  8. ff says:

    Xmampu jg. Pergi jd model. Yg nak dijaga ni level nenek atok. Cekedak ngan cerewet tu dah pasti. Dtg pun byk dr kawsan sub. Jd jgn bajet semua educated mcm ko. Neves tu sure ade.

    Awareness ngan hands on len la cik kak. Dpt jg jemaah tu dh ckp bagus dah. Xmampu. Drop. Amek flight g LHR je.