berita

#AJL38: Melinda Looi ‘Gadai’ Cuti Tahun Baru Cina Demi Busana ‘Tree Of Life’ Aina Abdul! Ambil Masa 350 Jam Untuk Siap

March 7th, 2024 | by Shahrin
Kini Trending

Melinda Looi

Pereka fesyen terkenal, Melinda Looi merupakan individu yang bertanggungjawab menghasilkan busana ‘tree of life’ yang digayakan penyanyi Aina Abdul pada malam Anugerah Juara Lagu ke-38 (AJL 38), baru-baru ini.

Artikel Berkaitan: ‘Untuk Haters, Lihat Saya Sekarang Di Final AJL 38’ – Hasif Upin Bangkit Selepas Dihentam Suruh Berhenti Menyanyi

Artikel Berkaitan: AJL 38 Terbukti Paling Ikonik! 6.4 Juta Capaian Tontonan

Gadai cuti raya cina

Melinda Looi

Menerusi hantaran di TikTok, Melinda berkata dia tidak berfikir panjang ketika dihubungi pihak Aina dan terus menyatakan persetujuan untuk menghasilkan busana tersebut meskipun sudah  suntuk masa.

Malah, Melinda berkata demi menyahut cabaran itu, dia bersama 12 pekerjanya sanggup menggadaikan cuti perayaan Tahun Baru Cina.

Sebulan yang lepas Abu (penata gaya Aina) beritahu saya tentang AJL untuk Aina. Dia tanya sama ada saya mahu melakukannya atau tidak. Sudah tentu! Tanpa berfikir dua kali mengenainya. Tapi saya agak bimbang tentang masa kerana ketika itu Tahun Baru Cina.

Abu kata Aina nak akar pokok! Saya suka cabaran seperti ini. Saya segera berfikir tentang bagaimana saya boleh menjadikan dia akar pokok, tetapi masih kelihatan glamour dan sangat Aina. Kami tidak mengambil cuti rehat.

Dalam hantaran sama, Melinda turut berkongsi proses menyiapkan busana tersebut bermula daripada lakaran, potongan kain sehingga menjahit.

Melinda turut menunjukkan bahan dan material yang digunakan bagi menyiapkan busana ‘tree of life’. Katanya, dia juga telah mencampurkan beberapa bahan demi mendapatkan bentuk ranting yang sebenar.

Kami segera mula melakukan sulaman akar dengan campuran seperti manik kaca Jepun, benang lurex, lateks, logam dan tali. Seramai 12 orang menghasilkan karya seni ini dan menghabiskan masa selama tiga minggu atau lebih daripada 350 jam untuk menyiapkannya.

Tapaknya dibuat menggunakan jalur jersi yang dipotong dan dicelup mengikut warna bumi untuk menghasilkan tekstur. Kemudian kami menghiasinya dengan jalur bersulam, batu Swarovski, manik kaca, lateks, daun taffeta, dan dahan.

Terdahulu, Aina berjaya menduduki tempat ketiga AJL 38 menerusi lagu Jangan Mati Rasa Itu sekali gus menerima wang tunai RM30,000 berserta trofi.

Selain itu, Aina turut membawa pulang trofi Vokal Terbaik dan Penyanyi Pilihan Alha Alfa dengan masing-masing membawa pulang trofi dan wang tunai RM12,000.

SKIP THIS AD ×