berita

Tak Mahu Anak Terlalu Obses Dengan Teknologi, Cristiano Ronaldo Larang Anak Sulung Miliki Telefon Bimbit Sendiri

January 31st, 2022 | by Amirul Asraf
Kini Trending

Pemain bola sepak, Cristiano Ronaldo tidak membenarkan anak lelakinya memiliki telefon bimbit meskipun cahaya mata pertamanya itu sudah berusia 11 tahun.

Tak mahu anak obses dengan teknologi

Menerusi laporan The Sun, pemain Manchester United itu tidak mahu anaknya obses dan sentiasa main telefon seperti generasi yang sebaya dengannya.

Anak sulung saya akan berusia 12 tahun dan dia sering bertanya saya adakah dia boleh memiliki telefon bimbit. Saya kata kepadanya bahawa dia akan mempunyai masa untuk menggunakan teknologi itu suatu masa nanti. Saya tahu generasi hari ini selangkah lebih maju daripada usia mereka dan saya bersetuju bahawa kita harus memanfaatkannya tetapi jangan begitu obses dengan teknologi.

Tambah Cristiano, dia boleh membenarkan anaknya menggunakan telefon bimbit, tetapi masa yang diperuntukkan harus terbatas dan bukannya setiap masa.

Teknologi bantu semua orang

Disoal apakah teknologi membantu kerjayanya sebagai bintang bola sepak yang terkenal, Cristiano Ronaldo berkata tentu sekali teknologi banyak membantu perkembangan kariernya.

Teknologi membantu saya dan semua orang di seluruh dunia. Saya fikir kita harus ambil manfaat daripada perkembangan teknologi. Cuma, kena ingat jangan terlalu obses.

Di United Kingdom, sebuah kajian mendapati kebanyakan kanak-kanak memiliki telefon bimbit sendiri ketika usia mereka mencecah tujuh tahun. Manakala, sembilan daripada 10 kanak-kanak memiliki gajet sendiri pada umur 11 tahun.

Sumber: The Sun

The following two tabs change content below.

Amirul Asraf

Senior Content Champion at Rev Media Group
I became a writer to come as close as possible to the heart of the world.

SKIP THIS AD ×