berita

8 Perkara Yang Boleh Buat Chinese New Year Korang Lebih ‘Ong’ Tahun Ini!

January 22nd, 2016 | by Noraniza | 7 comments
292
reads
Gaya Hidup

CNY_2015_Acrobatic_Lion_Dance_M_a_L_n_by_Kun_Seng_Keng_Pavilion_Kuala_Lumpur

Wah.. Chinese New Year nak dekat dah ni! Mesti ramai yang sedang buat persiapan untuk meraikan perayaan yang serba meriah ni kan.

Tahun Baru Cina bagi tahun 2016 merupakan tahun monyet dan akan disambut pada 8 Februari ini. Tapi, kat Malaysia ni dapat ‘public holiday‘ selama 2 hari.

Eh, ni kitorang nak kasi idea macamana nak jadikan Chinese New Year korang tahun 2016 ni lebih ada ‘Ong’. Jom tengok checklist ni!

1. Bawa balik bakal isteri persis Angelababy

angelababy

Wah.. Parents dan adik beradik korang mesti terkejut gila bila korang bawa bakal isteri secantik Angelababy ini ni. Buat korang yang nak kenal si cantik ini, inilah dia top model, pelakon dan penyanyi di Hong Kong. Phew..Confirm mereka bagi lampu hijau punya! Ini mesti ‘Ong’!

 2. Penampilan yang kemas & smart tapi bukan nak buat MLM

Disconnected_Undercut_Haircut_and_Style_Actual_Haircut_Footage

Bukan sahaja penampilan baju sahaja yang perlu nampak kemas dan smart, jangan lupa potong rambut and shave janggut dan misai korang cantik-cantik. Fuh, barulah ‘raya’ namanya.

Silap haribulan, ex girlfriend pun datang balik Chinese New Year ni. Ini mesti Ong!

outfit new

3. Breakfast di kedai kopi & belanja semua pakcik/makcik dekat kedai itu ‘like a boss’

giphy

Bukan berlagak kaya, namun apa salahnya nak belanja uncles dan aunties yang korang kenal daripada kecil tu kan. Alah, bukan mahal mana pun. Setakat kopi dan roti bakar 1 set sorang je. Satu kedai punya total sama dengan sekali korang duduk dekat cafe Hipster. Heh!

Lagi banyak korang memberi, lebih banyak nanti korang dapat. Murah rezeki dan mesti ‘Ong’!

4. Bawak angpau banyak-banyak!

Screen Shot 2016-01-20 at 12.23.10 AM

Bagi yang dah berkahwin, jangan kedekut nak bagi angpau kepada yang bujang ni. Korang mesti teruja bila melihat reaksi mereka yang seronok gila bila dapat angpau merah! Ini mesti ‘Ong’!

5. Lepak & bikin throwback momen dengan member sekampung

hometown

Bukannya selalu dapat melepak dengan kawan-kawan sekampung yang dulu dok nakal sama-sama kan. So, apa salahnya kalau melepak lama sikit dengan mereka yang kenang kisah zaman kenakalan korang dulu. Hehe. Baru persahabatan semakin erat dan ada ‘Ong’!

6. Jangan lupa bawa ‘Kam’ (Buah Oren Mandarin) tau..

Screen Shot 2016-01-20 at 12.25.32 AM

Memang dah jadi tradisi untuk bawa buah ‘Kam’ atau secara generalnya lebih dikenali sebagai buah Oren Mandarin semasa perayaan Chinese New Year. So, sila beli berkotak-kotak supaya takdelah tangan kosong je ketika mengunjungi saudara-mara dan sahabat handai. Baru lah ada ‘Ong’!

7. Ucap ‘Gong Hei Fatt Choi‘ untuk tambahkan ‘Ong’!

Promo_Upin_dan_Ipin_Gong_Xi_Fa_Cai_2014

Ha… Bila dah berjumpa sahabat, saudara-mara mahupun orang yang kita baru kenal, rajin-rajinkanlah untuk ucap ‘Gong Hei Fatt Choi’. Baru makin ‘Ong’ dan meriah Chinese New Year kali ni. Betul tak?

8. Balik kampung dengan kereta baru. Ada ‘Ong’ punya!

Honda_City_Notice_how_heroes_are_usually_in_red_Product_Video

Awek cun sudah, style pun dah smart, poket pula kembung dengan angpau.. Alamak, tapi tak cukup ‘Ong’lah Chinese New Year 2016 kalau takde kereta super smart warna merah kan?

Well, kami ada kereta banyak ‘Ong’ nak share dengan korang iaitu The Dark Ruby Red Pearl City yang memang cun melecun dan boleh buat orang kampung korang ternganga!

Dengar kata, selamat & selesa…

Honda_City_Notice_how_heroes_are_usually_in_red_Product_Video 3

Lengkap dengan 6 beg udara dan teknologi canggih yang meminimakan kecederaan jika berlaku kemalangan,The Dark Ruby Red Pearl City adalah kenderaan B segmen yang amat mementingkan keselamatan penumpang.

Malah,The Dark Ruby Red Pearl City juga amat selesa untuk perjalanan jauh. Mana taknya, dengan bonet berkapasiti memuatkan sehingga 536 liter, memang sesuailah untuk korang bawa barangan yang banyak. Kalau tak cukup tempat lagi, ruang tempat duduk penumpang di belakang juga boleh dilipat.

Kalau nak jalan jauh, bukan sahaja perlu mementingkan pemandu, malah The Dark Ruby Red Pearl City juga mementingkan keselesaan penumpang dengan reka bentuk belakang yang luas dan amat praktikal.

Honda_City_Notice_how_heroes_are_usually_in_red_Product_Video 4

Wah, harga mampu milik!

Honda_City_Notice_how_heroes_are_usually_in_red_Product_Video 2

Banyak lagi kelebihan yang korang boleh dapat dengan pembelian The Dark Ruby Red Pearl City yang ternyata amat berbaloi-baloi dengan harga permulaan daripada RM76,100 ini. Kalau nak tahu lebih lanjut, sila layari link ini.

Apa yang penting?

Mesti ada ‘Ong’ punya!

The following two tabs change content below.

Noraniza

Senior, Content Champions at Rev Asia Berhad
People will hate you, rate you, shake you and break you. But how strong you stand is what makes you! :)

Most read today

Recommended for you