berita

Tips Macam Mana Nak Hadapi Raya Sebagai Pasangan Baru Berkahwin! Goodluck Korang!

May 23rd, 2018 | by Azyanshor
Gaya Hidup

Raya ni memang masa yang sangat mencabar bagi pasangan yang baru berkahwin. Yelah, tahun pertama korang sambut sebagai pasangan, dah tu time raya kene masak macam-macam pulak tu. Ish, boleh serabut jadinya! Semua benda serba tak kena.

Sebab tulah kami sediakan checklist ni! Sure, family korang terkejut tengok how professional korang handle tetamu walaupun first time!

Masak menu yang boleh tambat hati ibu dan ibu mertua!

Macam biasalah mak dan mak mertua lah yang  paling risau. Mesti puas diorang dok fikir, boleh ke korang handle nak masak banyak-banyak tu? Menjadi ke? Ada ke periuk yang bagus nak masak tu, nanti hangit pulak.

Ha, korang mesti boleh masak punya dan gerenti tak hangit kalau korang guna pekakas yang betul. Apa kata korang guna Cooker Hoob dan Hob dekat dapur korang. Kalau korang teringin nak impressed kan ibu dan ibu mertua korang, boleh lah buat kuih raya favourite diorang! Guna Kenwood Kitchen Machine, mesti lagi mudah!

Pastikan rumah korang sentiasa kemas dan bersih!

Bila time raya ni, orang datang tak menentu masa tau. Tiba-tiba je dah ada depan pintu. Lagi-lagi, kalau baru berkahwin, orang lagi excited lah nak pergi rumah korang.

Jadi, sentiasa pastikan rumah korang bersih dan kemas. Seeloknya, lepas je orang balik tu korang terus je kemas apa patut. So, takdelah korang kelam kabut nanti kalau orang datang mengejut. Mudah sangat, on je smart vacuum korang tu hehe!

Beli barangan elektrik yang sesuai

Peti sejuk dan set televisyen adalah barangan eletrik yang wajib ada kat rumah korang. Beli peti sejuk yang tahan lama dan tak terlalu kecil, sebab nanti time raya, banyak makanan korang nak simpan dalam freezer. Kalau beli yang kecil, tak muat pulak nanti nak sumbat semua benda.
Televisyen pulak mestilah kena ada kan? Nanti orang datang rumah korang senyap je. Sekurang-kurangnya, boleh lah bukak televisyen untuk kanak-kanak!

Alatan membasuh pun kena lah ada!

Selain dari peti sejuk dan televisyen, mesin basuh juga penting tau untuk korang. Time raya ni dobi tak bukak dan kedai dobi layan diri mesti penuh. So, pastikan korang ada washing machine yang bagus dekat rumah. Kot-kot lah ada tetamu datang tertumpah air ke apa, boleh campak dan spin kejap dalam mesin!

Sentiasa simpan makanan frozen dalam peti sejuk!

Macam tadi admin kata, tetamu datang tanpa diduga. Jadi kalau korang pasangan yang baru berkahwin mesti buntu nak masak apa kan?

Admin suggest, korang simpan makanan frozen dalam peti sejuk macam kuih-muih frozen. Tak kisahlah pau ke, karipap ke ataupun popia. Senang orang datang, terus je goreng. Asalkan ada makanan untuk dihidangkan kepada tetamu nanti.

Betul jugak kan? Penting barang-barang ni.. mana nak beli ek??

Tak payah susah-susah nak cari guys, korang pergi je Senheng! Semua barang ada dan yang penting…berpatutan!

Bukan je berpatutan, tapi siap ada warranty tau! Apa kata korang pergi usha barang-barang dekat Senheng. Raya nak dekat dah ni, jadi korang kenalah pandai berjimat!

Kebanyakan produk di kedai ni memang energy saving dan dijamin berkualiti serta staf-staf yang ada juga sangat membantu, so, korang boleh tanya je kalau tak pasti okay!

Yang lagi best, kalau korang berbelanja dengan AEON EP, korang boleh dapat interest serendah 0.85%! Interest paling murah di antara kedai elektrik lain tau!

Korang jugak berpeluang untuk dapatkan warranty extra 1 tahun! Bukan tu je, ada lagi yang korang boleh dapat dengan Senheng. Antaranya gift card dari Petronas ! WOW! Dengan gift card ni, bukan je korang boleh isi minyak tapi boleh beli macam-macam tau dekat Mesra Shop Petronas. Snack ke, roti ke air ke semua boleh!

So, apa lagi guys? Serbu lah Senheng sekarang! Untuk maklumat lanjut, korang klik je sini!

The following two tabs change content below.

Azyanshor

“Life is too short to spend it with people who annoy you.” -Mr.Forman Instagram:@azyanshor

Most Read Today