berita

SPM Teruk & Gagal Ke IPTA, Kisah Gadis Master Dari UK Ini Beri Inspirasi Agar Jangan Give Up!

February 4th, 2016 | by Wan
Kini Trending

covernadia

Kata orang tiada yang mustahil dalam hidup ini asalkan berusaha. Tak dinafikan juga ramai yang dah berusaha sebaik mungkin namun berhenti di tengah jalan kerana beberapa siri kegagalan.

Tidak buat gadis ini yang pernah beberapa kali gagal namun atas usaha yang berterusan akhirnya berjaya menamatkan pengajian Master di salah sebuah universiti luar negara.

Pembedahan & gagal dalam banyak subjek

Screen Shot 2016-02-03 at 3.38.44 PM

Saya bukan seorang yang bijak

Akibat keputusan SPM yang teruk, saya tak dapat masuk IPTA walaupun dah beberapa kali buat permohonan. Saya akhirnya ke Politeknik selama 3 tahun.

Masih lagi tidak bernasib baik,saya juga tak dapat memasuki IPTA untuk sambung degree. Saya  tak berputus asa, buat permohonan semula dan akhirnya berjaya masuk untuk second batch.

Semasa degree, saya telah menjalani pembedahan sehingga gagal dalam banyak subjek dan kena repeat semula semuanya. Namun ternyata mengambil master jauh lebih mencabar. Sebanyak 3 kali permohonan biasiswa saya ditolak sebelum berjaya.

Rasa nak give up try lah lagi

Screen Shot 2016-02-03 at 3.39.56 PM

Dari awal saya dah tahu, ambil Master in Science Computer dalam masa setahun bukanlah mudah. Gagal dalam beberapa subjek adalah kebiasaan dan saya perlu repeat lagi.

Ujian terakhir adalah yang paling berat. Apabila pulang ke Malaysia, saya dapat email menyatakan saya gagal dalam disertasi. Saya cuma ada 2 minggu jika nak lulus. Saya ambil cabaran itu dan tak tidur malam. Alhamdulillah berjaya.

Hanya kerana kamu mengambil masa yang lama jika dibandingkan dengan orang lain bukan bermakna kamu gagal. Rasa nak give up try lah lagi.

Hasil usaha berterusan, gadis ini akhirnya berjaya menamatkan pengajian Master di University of York, United Kingdom. Tahniah! Moga boleh dijadikan inspirasi buat mereka di luar sana!

Status terbaru jawab pertanyaan orang ramai

Screen Shot 2016-02-04 at 12.20.16 PM

Screen Shot 2016-02-04 at 12.20.29 PM

As usual, choose HD. :)

My utmost thanks to Allah for His blessings and for granting me the patience to complete my…

Posted by Nurul Nadia Noni on Saturday, 30 January 2016

Sumber : Nurul Nadiah Noni

SKIP THIS AD ×