berita

‘Women Are Not Toys’ – Wanita Luah Rasa Kesal Sering Diaju Soalan Tentang Zuriat

November 4th, 2019 | by Amirul Asraf
Kini Trending

Memiliki zuriat adalah hal yang paling diingini oleh setiap pasangan yang sudah berkahwin. Namun, tidak semua pasangan memiliki zuriat sebaik sahaja berkahwin. Sampai bertahun-tahun pun masih ada yang menunggu dan berharap.

Menerusi Instagram Aisyah Hijanah, wanita ini berkongsi satu situasi di mana dia terpaksa berdepan dengan netizen yang sering bertanya mengenai zuriat. Lebih menyedihkan, setiap kali pertanyaan tersebut diajukan, wanita ini akan melakukan ujian kehamilan. Namun, hasilnya masih belum berpihak kepada mereka.

Bila sakit ada yang ingat pregnant

Bismillah, I hope my words kalini akan buka minda dan hati everyone, include myself. Aisyah tengah demam sekarang, I know you guys are so caring & loving. You guys memang selalu updated about my life, my holiday trips. Thanks to followers. Im so happy and grateful.

But, kadang tu bila I sakit, mesti akan ada yg tanya “Aisyah pregnant ke?”. I tak marah bila you guys tanya. Typical me, I akan terus pergi beli pregnancy test & check. But unfortunately Im not. Then, bila I demam lagi, ada yg kata “ni mesti pregnant ni, muka pun mcm pregnant”. Bila jumpa orang, pun ckp mcm tu “demam ni pregnant ke? Ada bawa something drpd Turki?”. Guys, Ive bought more than 10 pregnancy tests, and all of them were negative. Sometimes I rasa fed up juga.

Marriage isnt only for babies though. Mestilah utk anak, but you cannot expect whenever I pergi holiday, I akan bawa baby. Itu rezeki Allah. Tipu la kalau kata I tak jealous dgn kawan lain. But I know, Allah dah atur yg terbaik utk I, mesti Im not ready yet to be a mother sbb tu Allah tak bagi

Suruh kahwin lain

Ada banyak lagi tests yg I beli, then I buang sbb I malas nak tgk. I paling annoyed bila orang bagi tips utk buat anak. Buat cara ni la teknik ni la. I’M NOT A TOY. Women are not toys. Kalau bukan rezeki, you buat lah style apa pun tak dapat juga. Kalau tanya sekali is fine, tapi kalau dah berpuluh kali, its annoying. Jiran pun tegur “ni mesti rancang kan?”. Wallahi Im not. I sampai minta Alif kahwin lain, because I rasa I cannot give him children. I know ramai perempuan rasa mcm I rasa.

Sometimes kita niat gurau dgn orang, tapi bagi some people, itu bukan gurauan lagi. Ada org DM I juga kata dia nak cerai sbb org asyik tanya pasal baby, and dia still tak pregnant. Ada juga org yg x nak jumpa family dah sbb asyik tanya. Ada yg sampai nak makan pil, biar mati terus. Can we mind our own businesses? Semoga manfaat utk semua. Im sorry if Im offending anyone here

Conclusion, mind our own businesses. Always be empathy. Keep praying for all women in the world. Assalamualaikum and night dear people.

Sumber: Aisyah Hijanah

The following two tabs change content below.

Amirul Asraf

Content Champion at Rev Asia Berhad
I became a writer to come as close as possible to the heart of the world.

SKIP THIS AD ×