berita

Bukan Sembang Kosong, Hasil Kajian Makmal Jepun Buktikan Pengambilan Air Beralkali Baik Untuk Tubuh Badan!

January 30th, 2023 | by Intan Mahsuri
Kini Trending

Korang perasan tak, sejak dua tiga menjak ni pengambilan air beralkali semakin popular dikalangan para suri rumah?

Personally, perkara ini bukanlah perkara baru sebaliknya dah banyak kajian yang membuktikan bahawa pengambilan air minuman beralkali memiliki pelbagai kelebihan untuk tubuh badan manusia¹.

Apa itu air beralkali?

Air beralkali merupakan air yang memiliki paras pH yang lebih tinggi berbanding air biasa dan ianya lebih selamat untuk diminum dan digunakan dalam masakan.

Terdapat dua cara untuk menghasilkan air beralkali iaitu dengan menambahkan khasiat mineral kedalam air atau melalui proses elektrolisis. Proses ini melibatkan penggunaan mesin ‘ionizer’ bagi meningkatkan paras alkali dalam air biasa sekaligus menggurangkan tahap acidity dalam air paip biasa.

Banyak kelebihan minum air beralkali

Banyak kelebihan pengambilan air minuman beralkali. Hal ini kerana, air minuman beralkali lebih mudah diserap oleh tubuh badan kita seterusnya mempercepatkan proses pencernaan dan penghadaman makanan seterusnya mengurangkan gejala gastrousus. Perut pun jadi lebih sihat!

Berikut adalah kelebihan lain pengambilan air minuman beralkali untuk tubuh badan manusia.

1. Membantu proses detoks setiap hari dengan

2. Mengurangkan kepekatan darah

3. Mengimbangi tahap pH dalam darah

4. Mengurangkan tekanan darah, kolesterol dan paras gula

5. Mengurangkan risiko jangkitan bakteria dan virus yang tidak diingini.

Tidak hanya baik untuk tubuh badan, penggunaan air beralkali dalam masakan juga dapat meningkatkan lagi rasa makanan yang dimasak selain melembutkan bahan masakan seperti daging, nasi dan dalam masa yang sama mengurangkan rasa dan bau ‘tajam’ bahan masakan seperti bayam, bawang dan sebagainya.

Walau bagaimanapun, untuk menikmati kesemua faedah penggunaan dan pengambilan air minuman beralkali, korang kena dapatkan penapis air beralkali yang berkualiti tinggi dan telah terbukti keberkesanannya seperti Panasonic Alkaline Ionizer.

Jangan main beli je… semak dahulu latar belakang dan kelulusan yang telah diterima oleh produk tersebut.

Singkirkan 99.9% virus dan 99.999% bakteria!

Berbeza dengan penapis air beralkali di dalam pasaran, Panasonic alkaline Ionizer telah terbukti berkesan menyingkirkan 99.9% virus termasuklah virus Influenza A yang jauh lebih kecil berbanding Coronavirus disamping menyingkirkan 99.999% bakteria dan 19 jenis bahan berbahaya yang terkandung di dalam air paip biasa.

Kedua ujian ini telah dijalankan di Kitasato Research Center for  Enviromental Sciene dan di Japan Food Research Laboratories (JFRL) yang terletak di Kanagawa dan Shibuya, Jepun.

Ini adalah bukti ujian telah dilakukan. Bukan suka-suka nak “claim” tau.

Menapis sehingga 6000L dan mudah dijaga!

Mampu menapis sehingga 6000 liter air, Panasonic Alkaline Ionizer merupakan salah satu penapis air beralkali yang mudah dipasang dan dijaga. Korang boleh tukar catridge penapis air ini sendiri tanpa memerlukan bantuan technician bagi tempoh 6 hingga 12 bulan penggunaan bergantung kepada jumlah air yang korang gunakan.

Harganya yang jauh lebih murah berbanding penapis air beralkali yang lain turut menjadi salah satu faktor mengapa Panasonic Alkaline Ionizer menjadi salah satu peralatan rumah wajib dimiliki terutama sekali bagi korang yang mengamalkan gaya hidup yang sihat.

Layari https://www.panasonic.com/my/consumer/kitchen-appliance/water/alkaline-water-ionizer/tk-as700-wma.html untuk medapatkan maklumat lanjut berkaitan Panasonic Alkaline Ionizer.

Pembelian Panasonic Alkaline Ionizer. boleh dibuat di SINI

Rujukan:

(1) https://www.healthline.com/health/food-nutrition/alkaline-water-benefits-risks#takeaway.

Peringatan: Air minuman beralkali tidak sesuai diambil oleh mereka yang sedang dalam preskripsi ubat-ubatan.

 

SKIP THIS AD ×