berita

Isu Persenda Perdana Menteri Malaysia, Afdlin Shauki Pertahan Najip Ali

April 7th, 2017 | by Wan
Isu & Kontroversi

ohbulannajipafdlin

Sejak beberapa hari lalu kontroversi yang melibatkan juri tetap Maharaja Lawak Mega 2017 Najip Ali hangat diperkatakan netizen. Semuanya gara-gara sebuah program terbitan Mediacorp dari Singapura yang didakwa mempersenda Perdana Menteri Malaysia.

Najip Ali bagaimanapun sudah memohon maaf atas perbuatannya itu namun peranannya sebagai juri tetap di Maharaja Lawak Mega telah ditamatkan dan diganti dengan Aznil Haji Nawawi.

Rakan artis dari Malaysia, Afdlin Shauki tampil mempertahan tindakan Najip Ali menerusi update terbarunya di Instagram.

Tak offensive

n1

Baru-baru ni Najip Ali di marahi ramai org Malaysia kerana telah terbabit dalam isu penghinaan perdana menteri kita. Ramai yg terburu-buru memaki hamun najip ali kerana kononnya beliau juga menghina PM kita. Saya buat sedikit kajian dan menonton kembali segmen dalam rancangan ok chope itu dan mendapati yg dalam segmen itu pelawak pelawak di minta memenuhi keratan akhbar ‘Najib slams ……. for hindering Malaysia’s growth’ dalam bahasa malaysia ianya bermakna Najib membantai …….. kerana menyebabkan kebantutan pembangunan di Malaysia.

Najip ali menjawab ‘ Najib with a b slams najip with a p for hindering Malaysia’s growth!’ …. pada saya tak offensive dan tak kelakar pun. Yg masaalahnya adalah gang pelawak singapore yg menokok nambah dgn pelbagai issue utk mengkomedikan keadaan… itu pada saya keterlaluan.

Najip seorang yang sensitif

n2

Mungkin kerana mereka takde juga mencari rezeki di Malaysia yg mereka lansung tak berjaga jaga bila berkata kata. Poin saya yg patut di persalahkan adalah penerbit dn stesyen tv yg mengeluarkan rancangan ini. Di Malaysia kita ada MCMC yg sentiasa memantau kontent di siaran tv Malaysia ini agar ianya tidak menyentuh perkara sensitif. Najip Ali adalah seorang yg sangat sensitive kepada perasaan org malaysia. Pada saya dia tersepit di situasi yg dia tak ada ruang utk mengawalnya kerana konten itu bukan dinuatnya Najip Ali tapi penulis dan penerbit rancangan itu.

Alhamdulillah Najip dah pun meminta maaf jadi pada pendapat saya kita tinggalkan sahaja episode ini. Kita sendiri sentiasa mencari kemaafan dari Allah SWT , tapi kita tak sanggup memaafkan org yg memohon maaf kepada kita. Janganlah kita terlalu hebat jika kita juga tahu kita ni insan lemah yg banyak buat silap.

Sumber :  Afdlin Shauki

SKIP THIS AD ×