berita

11 Tips Beli Makanan Sihat, Tak Perlu Makan Sayur & Telur Semata Untuk Diet

December 6th, 2018 | by faris
Make-It-Senang

Bila nak diet ni takkan nak makan sayur dan buah saja. Takkan tak boleh ke makan benda lain? Sebenarnya banyak pilihan sahaja yang kita boleh makan, asalkan kita selalu periksa labelnya sebelum membeli.

Seorang fitness coach berkongsi tips bagaimana cara memilih makanan sihat untuk mereka yang sedang diet.

Mudah didapati di pasar raya

Ramai tak sangka sebenarnya banyak makanan yang boleh makan walaupun kita tengah diet. Barang-barang ini pun tak susah nak dapat. Ada di Tesco, Village Grocer, Jucso, Cold Storage, Aeon Big, Giant dan kebanyakan pasar raya besar. Fitness coach, Azzatie Intan Suraya memilih pasar raya Tesco untuk membeli-belah makanan sihat untuk keperluannya.

1. Bahan Tenusu

Kalau nak cari keju, boleh pilih jenis slim cheese sebab 1 keping cuma 43 kcal berbanding 99 kcal bagi keju cheddar biasa. Bagi yang suka yogurt, carilah natural yogurt atau Greek yogurt untuk breakfast parfait atau sebagai snek. Yang penting, elakkan yogurt berperisa yang manis.

Susu pun sama, pilihlah susu segar kalau nak buat overnight oat atau sekadar untuk snacking. 

2. Bahan Perapan / Sos / Salad Dressing

Pilih sos hoisin, plum sauce dan Kicap Enaq sebab ianya non-GMO sebagai bahan perapan. Kemudian, boleh beli parsley, rosemary, oregano flakes, cajun, paprika, mustard dan chilli powder untuk menambahkan lagi perisa.

Kalau nak pilih sos cili, boleh pilih Lingham. Sos cili Lingham ada 3 jenis iaitu Sweet & Spicy, Thai dan Sriracha. Yang Sriracha tu rasanya cuma 19kcal per tablespoon. Tapi jenis ni agak susah nak jumpa.

Salad dressing ni memang boleh buat sendiri guna lemon, minyak zaitun, lada sulah, mixed herb dan lain-lain. Tapi ini dicadangkan untuk memudahkan. Setakat ini yang saya jumpa, salad dressing jenis ini paling kurang kalori. Kalau 1 tablespoon (tbs) cuma 20 kcal.

Mayonis pula jenis Kewpie Half. 1 tbs cuma 54kcal. Berbanding mayonis biasa 1 tbs 90kcal.

Sebagai pengganti gula, boleh cari molasses atau raw sugar cane. Kalau sebelum ini biasa guna garam halus, boleh gantikan dengan Himalayan rock salt.

Boleh gunakan madu juga sebagai pemanis semulajadi. Pilih jenis raw honey.

3. Roti & Jem

Untuk pilihan roti, disarankan beli Roti Gardenia jenis Canadian Wheat. GI Value (Glysemic Index) pun paling rendah. Kalau tak ada, wholemeal bread pun dah cukup baik. Kalau tak ada Canadian Wheat, biasanya akan ambil jenis Sommerset jadi pilihan.

Bagi penggemar wraps, always go for 6 Grains Wrap. 1 keping cuma 143kcal.

Contoh jem yang baik lebih banyak perasa buah. Contohnya jem St Dalfour, ada banyak perisa. Kalau tengok di labelnya ada tertulis yang ia sesuai untuk pesakit diabetes.

Jem jenama Smuckers menggunakan 100% strawberi dan bebas gula.

Banyak juga pilihan untuk natural peanut butter. Kena rajin periksa label untuk semak kandungan minyak, garam, gula, dan kalorinya.

4. Makanan Dalam Tin

Untuk sumber protein segera, boleh makan Tuna Chunks In Water. Kurang lemak dan kurang garam berbanding jenis yang lain. Buat sandwich tuna tetap sedap.

Antara contoh baked beans yang tidak mengandungi gula tambahan.

5. Biskut

Ada banyak contoh biskut untuk snacking. Contohnya Multigrain Crackers jenama Tesco ini kalau 6 keping baru 143kcal. Saiz besar dan sangat mengenyangkan.

Ramai fitness coaches suka makan Weet-Bix ni sebagai snek. Kenyang dan sedap.

Tesco Wheat Crackers ni 6 keping baru 139 kcal.

Jenis ini pun OK.

6. Oat

Organic rolled oat jenama kegemaran saya Love Earth, 4tbs 90kcal. Rendam dalam susu atau yogurt untuk buat overnight oat. Boleh juga masak untuk buat bubur atau pancake. 

7. Kopi / Teh

Kopi jenis ini antara yang paling rendah kalori. 1 sachet cuma 7kcal.

8. Minyak Masak

Minyak kelapa jenis macam ini digunakan untuk stir fry. Buat mereka yang tak makan makanan yang deep fry, makanan boleh digoreng secara air fry, jadi tak pakai banyak minyak. Rasanya tetap sedap.

9. Beras

Beras parboiled maksudnya partially boiled. Berbanding beras putih biasa, beras parboiled mengandungi dua kali ganda lebih banyak fiber banding beras biasa. Kadar GI pun sangat rendah berbanding beras putih biasa.

10. Makanan sejuk beku

Kadang-kadang tak ada masa, mesti nak simpan juga sikit stok frozen food kan. Nak cepat pun, boleh pilih yang sihat.

Contohnya wholemeal pau ini sebiji cuma 150kcal.

Yang macam ini pun best untuk buat sandwich. Tanpa lemak.

Sesekali nak makan roti canai atau paratha. Boleh ambil dengan 2 tbs homecooked kari. Pilih yang jenis whole meal.

Edamame boleh dijadikan pengganti telur untuk mereka yang kurang menggemari telur. Kacang edamame ini mengandungi sumber protein, kalsium dan zat besi yang baik. 1 paket begini boleh bahagikan untuk 5 kali makan.

Boleh cari dekat area sweet corn, sweet peas. Nanti adalah terselit Edamame ni.

11. Snek

Macam biasalah, antara pilihan fitbar, muesli, granola untuk fast breakfast.

Sesekali sweet cravings tak salah pun nak makan coklat. Pilihlah dark chocolate macam ni. Tak ada gula tambahan.

Sumber: Azzatie Intan Suraya

The following two tabs change content below.